10 jaar nuchter!

17-06-2024
Portret Kobe Lecompte - Foto door KobeLand
Portret Kobe Lecompte - Foto door KobeLand

Auteur en consultant Kobe Lecompte is op 17 juni, 10 jaar nuchter.

10 jaar geleden, op 16 juni 2014 dronk Kobe zijn laatste 4 Westmalle Tripels als afscheid van een leven met alcohol.

Een bewuste keuze omdat hij een fijner leven wilde. Een leven zonder ruzies, het kunnen nakomen van afspraken, zonder spanningen of sombere gedachten, angsten … Kortom, een zorgeloos, gezonder leven, waar tijd terug een nuttige invulling krijgt.

Vandaag de dag ontdekt Kobe nog steeds zaken die omwille van de nuchterheid beter lopen.

'Als auteur schrijf ik beter, verfijnder, emoties kan ik beter de baas, ik los zaken beter op, kan logisch nadenken en ik maak van muggen geen olifanten meer. De woorden 'sober' en 'haalbaar' zijn wel vaker bondgenoten.'

Dikke streep

'17 juni is mijn feestdag. Tussen 16 en 17 juni 2014 heb ik een dikke streep getrokken. Vóór 17 juni lag mijn leven vol rotsen, miserie en bewolking, met een haast onhaalbaar bewandelbare ondergrond. Vanaf 17 juni 2014 zag ik een lege woestijn waar ikzelf de architect van was. Een toekomst die ik opnieuw kon aankleden en met fijne kleuren en vormen kon bewerken. Heel bewust afstand/afscheid nemen van dat verleden was mijn vooruitgang. Nieuwe gewoontes, mijn vocabulaire aanpassen, anders en lichter denken, dat waren mijn sterktes voor een haalbaar nuchter leven. Voordien de alcoholist, nu de onthouder.'  

Portret Kobe Lecompte - Foto door KobeLand
Portret Kobe Lecompte - Foto door KobeLand

Gestruikeld

Begin 2024 is Kobe gestruikeld. Hij is naar de winkel getrokken en heeft thuis alcohol gedronken. Wat wil je; zijn vrouw die na een prachtige, zorgeloze, 12 jaar durende relatie, er een punt achter zet? Natuurlijk is dat geen reden om te drinken, maar het maakte dat Kobe zijn kluts, het Noorden kwijt was en vaak nog steeds niet bijgekomen is.

'Ik denk dat het goed is om daar eerlijk in te zijn, omdat het belangrijk is om aan te tonen dat struikelen niet wil zeggen dat men terug van nul moet beginnen, maar men kan rechtstaan om verder te gaan', zegt Kobe overtuigd. 'Als men gaat wandelen en over een stronk struikelt, dient men de regel 'terug naar start' toch ook niet in te voeren', lacht Kobe.

'Daarom is het belangrijk om het verschil te maken tussen een herval en struikelen. Dat verschil maken werkt overigens motiverend, indien men natuurlijk voor zichzelf overtuigd blijft om te willen blijven kiezen voor dat prachtige, nuchtere leven', besluit Kobe. 

Portret Kobe Lecompte - Foto door KobeLand
Portret Kobe Lecompte - Foto door KobeLand

Ondertussen schreef Kobe, naast al zijn andere boeken, het succesvolle werkboek Kiezen voor een nuchter leven voor probleemdrinkers. Ook richtte hij zijn praktijk op, waar hij mensen begeleidt naar, of binnen een nuchter leven. Ook in de vorm van lezingen en workshops trekt hij Vlaanderen en Nederland door. Daarnaast ontwikkelde hij het platform De Laatste Druppel. Een online platform over heel Vlaanderen en Nederland waar men regionaal op zoek kan gaan naar een ervaringsdeskundige, die je kan bijstaan binnen een nuchter bestaan, maar het is ook een platform voor partners, familieleden of vrienden van een probleemdrinker. Want dát zijn tenslotte de grootste slachtoffers.

'Kiezen voor een nuchter leven was het allermooiste geschenk/verhaal dat ik mezelf ooit cadeau deed', mijmert Kobe.