Dossier zelfdoding

04-02-2025
Foto: Pexels - Zachary De Bottis
Foto: Pexels - Zachary De Bottis

Naar aanleiding van het programma Taboe op VRT van Philippe Geubels over het thema zelfdoding, reageert consultant Kobe Lecompte met zijn bedenkingen.

Consultant Kobe Lecompte ontvangt vaak klanten die het hebben over zelfdoding. Zelfdoding voor zichzelf of bij naasten.

'Ik denk dat we daar anders over moeten nadenken', zegt Kobe Lecompte.

'Als men begrijpt dat zelfdoding eerder een wens kan zijn, dan hoort zelfdoding gevierd te worden.'

Een zware uitspraak, die men gemakkelijk van tafel kan vegen door het te veralgemenen, of door emoties de foute weg te laten uitgaan.

Foto: Pexels - Kathii Bisschop
Foto: Pexels - Kathii Bisschop

Het is belangrijk om eerst de vraag te stellen waarom de bewuste zelfdoding heeft plaatsgevonden. Er zijn twee grote redeneren:

1: Uit radeloosheid?

Dan kunnen we concluderen dat het bijzonder jammer is, dat die persoon geen juiste hulp heeft gevonden. Dan kan het een thema zijn die men hoort te herbekijken. Bekijken om de drempel naar de varia aan hulpverleners te verlagen, of hoe men de wachtlijsten van de hulpverleners kan inkorten voor mensen die NU hulp nodig hebben. Zelfdoding wordt in dit geval een les, een leerschool, hoe pijnlijk dat ook is.

2: Uit eigen keuze?

Hier heeft men het over mensen die uit eigen wil een einde aan hun leven willen maken, om welke reden dan ook.

'In mijn praktijk heb ik weleens mensen die uit het leven willen stappen vanuit een eigen intense wens, vanuit een gevoel dat men genoeg heeft van het leven, dat men geen reden/zin meer heeft om te leven, geen nood meer heeft aan projecten', zegt Kobe.

'Het is te betreuren dat de omgeving vaak de reden is om het idee in te vriezen, op de lange baan te schuiven', vindt Kobe. Familie, kinderen, partners, vrienden, … Iemand die kiest om komaf te maken met het leven, wordt vaak afgeschilderd als egoïst en dat is jammer.

Moest men hier als mens anders leren over nadenken, onszelf andere vragen stellen, dan zou men in staat kunnen zijn om zelfdoding te vieren, jawel, net zoals een huwelijk of een geboorte.

Men zou in staat moeten zijn om leven en dood als hetzelfde te beschouwen. Het gaat om zware denkpatronen te doorbreken en verlichting te bieden, een stuk zelfzorg, door middel van ons vermogen om anders, ruimer te denken.

Het zou overigens het euthanasiedossier een andere wending kunnen geven, de politieke discutie vergemakkelijken. Het zou zelfdoding menswaardig maken.

Natuurlijk moet er eerst worden bekeken of de persoon al dan niet toegang heeft gehad tot de juiste hulpverlening.


'Ik weet best dat deze uitspraken hard overkomen, vooral voor mensen die zelfdoding van dichtbij hebben meegemaakt, ikzelf behoor daar ook toe, maar we zijn als mens in staat andere denkpatronen aan te leren, om op die manier dergelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. 

'Ik weet best dat deze manier van denken nog niet voor morgen is, het is hoogstens iets om anders over na te denken', besluit Kobe. 


Heb je vragen of nood aan opvolging? 

Contacteer Kobe.