Gedenkmonument coronaslachtoffers Landen

12-03-2022

Op zondag 20 maart 2022 vindt de inhuldiging van het gedenkmonument voor de Landense coronaslachtoffers plaats. 

Net twee jaar na de eerste lockdown. Een symbolische maar belangrijke datum, vond het stadsbestuur van Landen. Landen kende, zoals veel steden en gemeenten een heel aantal coronaslachtoffers. Daarom vonden ze het belangrijk om voor hen allen, iets op poten te zetten. Een plek waar mensen zich kunnen terugtrekken om tot rust te komen en te gedenken/herdenken wat voor hen belangrijk is/was. Situaties of mensen die hen lief zijn/waren. Tijdens de inhuldiging zullen slachtoffers/nabestaanden komen getuigen.

Kunstenares Sarah Dhont en schrijver Kobe Lecompte staken de hoofden samen en creëerden een heus, indrukwekkend gedenkmonument. Een cadeau aan stad Landen en zijn inwoners.

Foto: Links Sarah Dhont, rechts Kobe Lecompte
Foto: Links Sarah Dhont, rechts Kobe Lecompte

Sarah Dhont maakte een beeldend werk, waarop Kobe Lecompte de bijhorende woorden schreef. Sarah maakte het werk omdat ze het kan. Omdat ze goed is in wat ze doet en omdat stad Landen er nood aan heeft, grapt ze. Maar Sarah wordt al snel serieus en voegt eraan toe dat ze het tijdens de crisis zwaar te verduren had. In al zijn vormen. 'Dit werk is een bevrijding en een nieuw begin van mooiere tijden', besluit ze. 

Kobe schreef de tekst voor het totaalpakket aan slachtoffers. Slachtoffers door de ziekte zelf, maar ook het psychisch lijden, vereenzaming, economische slachtoffers tot gebroken relaties omwille van meningen die boosheid opwekken ipv begrip. Het coronagebeuren heeft mensenbanden verbroken. Hoog tijd om die terug te binden, vindt hij. Dit werk is een ode aan alle slachtoffers maar het staat ook zeker voor verbinding.  


Welkom om 11u op het wandelpad aan De Beemden te Landen!

Waar precies? Aan Residentie De Beemden volg je het wandelpad richting De Beemden. De locatie bevindt zich net achter de bocht naar links. 

De locatie, hier op de foto nog zonder gedenkmonument.
De locatie, hier op de foto nog zonder gedenkmonument.