In de hemel bij taverne d’n Tabbernakel

04-08-2023

Moest je me vragen hoe de hemel er in mijn ogen uitziet, dan had ik daar een antwoord op.

Niet dat je dat zal vragen, maar het antwoord geef ik alsnog.

Dat moet ergens rond Maastricht, in Itteren zijn, bij taverne d'n Tabbernakel. Een taverne met een hemels allure. Vroeger was het een oude kroeg, nu een betere taverne. Maar waar tooghangers blijven tooghangen aan diezelfde toog, ondanks de transformatie van bierkroeg naar betere taverne, daar is het goed.

De eigenaars houden van Italië en combineren deze keuken met de Nederlandse keuken. Heerlijk verfijnd, waaronder een prachtig stukje mals kalfsvlees met kruidenboter van maar liefst 25 kruiden, een vis-trio of spaghetti met scampi's en lookolie. Het engeltje plast op z'n best tegen het eind van de maaltijd, het nagerecht. Nougatijs, een trio chocoladefantasma, een goed stuk brownie met een heerlijk kersensausje tot ijs met compote van aardbeien en rabarber. Prijs/kwaliteit, prima en correct!

Maar waar men eet, daar kijkt en luistert men ook, dames en heren. En ook daardoor is deze eettent zo bijzonder. Een grote houten toog, een buffetpiano, oude vaasjes, vetplanten aan het vensterkozijn, oude foto's van rond de eeuwwisseling, een biljard waar enkele vaste bezoekers zich wagen aan een van de moeilijkste disciplines binnen het biljard, de drieband met Dean Martin, The Andrews Sisters en dergelijke op de achtergrond. Werkelijk een prachtige plek, vol smaak, gezelligheid en herinneringen aan tijden van ver voor de onze, zonder gouden lepeltjes, maar met een bediening door gepassioneerde engelen als mensen. En jawel, zo ziet de hemel er in mijn gedachten uit.

Bij een bezoek aan Maastricht zou het maar al te stom zijn om aan te schuiven aan de klassieke terrassen van toeristische trekpleisters. Stap de wagen in, want de hemel is maar 15 minuten rijden van Maastricht.

www.tabbernakel.nl