Lancering platform van ervaringsdeskundigen - De Laatste Druppel

16-09-2020

Het is zover! www.delaatstedruppel.com staat online!

Een platform van ervaringsdeskundigen voor mensen met een alcoholprobleem. Men kan er een ervaringsdeskundige uit jouw regio terugvinden. En dit over heel Vlaanderen. Bovendien werken ze ook via videogesprekken waardoor ze nog gemakkelijker te bereiken zijn en waardoor de regio niet meer zo belangrijk is.

Veel mensen weten niet waar men terecht kan met een alcoholprobleem. Ze gaan naar de huisdokter, bezoeken psychologen of gaan op consultatie bij een psychiater. Maar wat weinig mensen weten is dat er maar weinig hulpverleners opgeleid zijn binnen de alcoholproblematiek. Erger nog; Het gebeurt vaak dat ze foutieve informatie geven. De hulpverleners kunnen echter wel ondersteuning bieden. Ze zouden hand in hand moeten samenwerken met onze ervaringsdeskundigen. Dat gebeurt nog veel te weinig.

De website bevat ook een FORUM. Een plek waar men vragen kan stellen, tips kan geven, ervaringen kan delen en dus ook veel antwoorden op vragen rond de problematiek kan terugvinden.

Waarom beroep doen op ervaringsdeskundigen?

Zij weten als geen ander wat je doormaakt. Het zijn de personen waarbij je eindelijk eens niet hoeft te liegen. Waar je jezelf kan zijn. Het zijn mensen die al heel wat ervaring hebben in het nuchter zijn en dus ook heel wat tips in petto hebben. Zij weten wat jij als drinker meemaakt. Je hoeft niets, je hebt het volledig in de hand. De ervaringsdeskundigen vellen geen oordeel of beschuldigen je niet. Je kiest zelf waar je heen wil met hen. Wil je een individuele opvolging? Op wekelijkse basis of liever maandelijks? Wil je een begeleiding naar een opname? Of wil je eens rond de tafel gaan zitten met je gezin maar durf je zelf die stap niet zetten? De ervaringsdeskundigen helpen waar jij nood aan hebt. In alle vertrouwen en in alle discretie!

Ook partners, families, kinderen of vrienden van een probleemdrinker kunnen beroep doen op een ervaringsdeskundige. Ze hebben een goed beeld over hoe gezinsleden, familie of vrienden van een alcoholist zich voelen. Zij kunnen jullie ondersteunen, tips geven rond hoe je het best omgaat met een probleemdrinker die je lief is. Of je kan er ook gewoon je hart luchten. Want hoe frustrerend is het niet dat je al zo vaak gezegd hebt dat zij/hij moet stoppen met drinken. Maar dat de persoon in kwestie het probleem niet wil inzien. Zij/hij lacht het weg terwijl zij/hij zichzelf, maar ook zijn geliefden in gevaar brengt.

En als laatste zijn onze ervaringsdeskundigen ook de beste raadgevers voor zorgverleners. Huisdokters, psychologen of psychiaters die met twijfels kampen rond bepaalde patienten kunnen hier ook zeker ten rade gaan.

Wij zijn wij?

Het initiatief kwam tot stand omwille van de Corona-crisis. Al van bij het begin van de Corona-crisis stond de telefoon van Kobe Lecompte niet stil. Hij kon de vraag amper aan. Een pak meer mensen hervielen in hun drankprobleem en een heel groot deel kwam tot het besef dat ze een drankprobleem hebben. Het was Kobe al langer duidelijk dat er iets dergelijks moest opgestart worden. 'We leven in een generatie waar er meer probleemdrinkers zijn, dan mensen die hun alcoholgebruik in de hand hebben.' weet Kobe. Kobe ging op zoek en vond Joke Verbeke en Feline Mersseman die al snel zeer enthousiast waren om het project samen met hem op te starten.

Joke Verbeke is verpleegkundige aan huis en ervaringsdeskundige. Zorgen voor mensen zit in haar bloed. Zorgen moet je voelen. Want dan pas kan je op maat zorg dragen voor iedereen die er nood aan heeft. De combinatie van verpleegkundige en ervaringsdeskundige is een goede saus, omdat ze op die manier een goede inschatting kan maken van beide kanten. De kant van de zorgende en de kant van zij die nood hebben aan zorg.

Feline Mersseman is derdejaarsstudente aan de Howest te Brugge. Daar volgt ze de richting toegepaste psychologie. Feline doet haar bachelor proef over dit onderwerp. De reden dat Feline meedoet aan het project is omdat het zeer relevant, boeiend en vooral omdat er veel vraag naar is.

Kobe Lecompteis auteur en ervaringsdeskundige. Hij schrijft romans boordevol psychologie en filosofie. Daarnaast begeleidt hij mensen met een alcoholprobleem. Zijn werk als schrijver en als ervaringsdeskundige is voor Kobe gelijkaardig. Het gaat om diepgang en perspectief bieden. Binnen het schrijven schrijft hij het op, als ervaringsdeskundige zegt hij het luidop.

Op zoek

We zijn ook nog steeds op zoek naar ervaringsdeskundigen zodat we mensen in nood nog beter kunnen dienen. Ben jij ervaringsdeskundige en wil je mee opgenomen worden in De Laatste Druppel? Contacteer ons dan snel!

Kiezen voor een nuchter leven is een feest!

De stap naar een nuchter leven moet een feest zijn. Het is een grote, belangrijke stap in je leven. Net zoals een huwelijk, een geboorte, het afstuderen van je kinderen, de trouw van je dochter of zoon, grootouders worden... Noem het maar! Het gaat precies om hetzelfde! Kiezen voor een nieuwe 'ik' die in staat is om als een nuchter persoon tevreden te zijn met zichzelf is heel wat. Nuchter willen zijn is een dagelijkse verwennerij. Je hebt mensen die naar de sauna gaan om zichzelf te laten verwennen. Onthouders kiezen voor de nuchterheid. De heerlijkste verwennerij en het mooiste cadeau dat je jezelf als probleemdrinker cadeau kan doen.