Een overzicht van publicaties

31-01-2024
Cover Babygehalte
Cover Babygehalte

De roman Babygehalte was het debuut van Kobe Lecompte en werd uitgebracht in 2019.  

Korte inhoud:

'Mijn ervaringen en levensovertuiging hebben dit boek tot een soort 'levensgids' gemaakt in de vorm van een verhaal vol waanzinnige momenten.'

Dit verhaal gaat over een engel die op aarde komt om mensen die het leven als een groot ongeluk beschouwen, gelukkig te maken.

Het boek is een zoektocht, vol oplossingen naar geluk, met regelmatig pauzes in de vorm van losse teksten als mijmermoment voor de lezer. 

Het is een verhaal voor mensen die steeds in de bres springen voor een ander of voor iedereen die beter voor zichzelf wil zorgen.

'Wie ben ik om jullie het geluk te wijzen? Ik kan enkel opdienen wat ik leerde.'

Cover Korniev
Cover Korniev

In 2020 kwam roman Korniev op de markt. 

Korte inhoud:

Korniev vertelt verschillende verhalen. Centrale figuur is een vlieg die in al zijn eenvoud verschillende levens doorkruist. Hij maakt deel uit van het huishouden van Bartòk en zijn trouwe hond Lazar. Of tenminste, dat mag hij dromen, want hebben Bartók en Lazar wel evenveel oog voor hem? Nu en dan vliegt vlieg langs de belevenissen van de broers Otis en Tibor die na de vreselijke verwaarlozing en mishandeling van hun ouders van elkaar vervreemden. Vlieg leeft mee met diezelfde Otis, die opklimt uit diepere dalen door het lezen van de Bijbel en het omgaan met zijn nieuwe vriend Wies, die het ook moeilijk heeft. Ondertussen is vlieg getuige van de ontluikende vriendschap tussen de mysterieuze Bartók en de ambitieuze professor Pertus. Vlieg leert de warmte van vriendschap kennen. Het al dan niet kunnen voelen van liefde. Teleurstelling, misbruik van vertrouwen en de kracht van het bundelen van krachten. Korniev is een bundeling van emoties, gedachten en levenslessen. Een schatkamer vol verhalende diepgang, psychologie en filosofie om te ontdekken.

Cover Kiezen voor een nuchter leven
Cover Kiezen voor een nuchter leven

Begin 2021 lanceerde Kobe het boek Kiezen voor een nuchter leven. Dit boek zal men niet terugvinden in de afdeling 'romans', maar deze keer onder 'gezondheid'. Als ervaringsdeskundige begeleidt Kobe probleemdrinkers. Dit boek is een werkboek voor mensen die een nuchter leven wensen aan te gaan.

Korte inhoud:

Dit vlot geschreven en geëngageerd boek legt alcoholisme op de ontleedtafel.

Het is in de eerste plaats een (zelf)hulpboek over ontwenning van alcoholisme vanuit een treffende en helder verwoorde persoonlijke ervaring, aangevuld met getuigenissen en interviews. Het boek is zo opgevat dat het fragmentarisch gelezen en herlezen kan worden voor wie hulp zoekt, maar net zo goed geeft het een andere, open kijk voor iedereen die zich wil verdiepen in het maatschappelijk probleem 'alcohol', waar we allemaal een dubieuze verhouding mee hebben.

 • Hoe werkt alcohol in op het fysieke en mentale welzijn van de mens?
 • Waar ligt het verschil tussen stoppen met alcohol en kiezen voor een nuchter leven?
 • Wat zijn de verschillende mogelijkheden van een planmatige aanpak om van een alcoholverslaving af te raken?
 • Wat zijn de valkuilen bij het afkickproces?
 • Kan de klinische psychologie en psychiatrie helpen bij genezing?

Dagelijks buigt de auteur in zijn praktijk de negatieve aspecten van alcoholisme om in een positief verhaal. Dit boek is helend.

Met verschillende getuigenissen van schrijfster Delphine Lecompte, psychiater Dirk De Wachter en voetbalspeelster Tessa Wullaert.

Cover Ons 45 graden
Cover Ons 45 graden

2022 werd het jaar van het doorgeefboekje Ons 45 graden

Korte inhoud:

Ons 45 graden is een doorgeefboekje, uitgegeven door uitgeverij Partizaan, waar men het over meer heeft dan koetjes en kalfjes. Het is een aanvulling op het televisieprogramma 45 graden op Eclips TV. In het televisieprogramma behandelen we 20 thema's. Thema's als liefde, geluk, woede of verdriet. Thema's die ertoe doen en in mijn beleving veel te weinig aan bod komen tijdens gesprekken met elkaar.

20 weken = 20 thema's.

Elke week neemt Kobe 1 thema voor zijn rekening.

Het boekje daarintegen bevat het gehele pakket. Alle 45 thema's komen aan bod.

Het klein, gezellig boekje is het werk van auteur Kobe Lecompte die het wel eens vaker over diepgang heeft. Hét handelsmerk van onze filosoof pur sang. Het grafische gedeelte is het werk van Joyce Thys. Deze twee mensen staken voordien al eens de handen uit te mouwen. Joyce ontwierp de prachtige cover van Kobe zijn tweede boek, Korniev.

Ons 45 graden is de puurste vorm van qualitytime. Aan de hand van 45 thema's die ertoe doen, biedt het boekje de mogelijkheid om elkaar op een leuke manier (beter) te leren kennen. Een fijne tijd samen om écht naar elkaar te luisteren. Ideaal om er samen met je gezin, familie, collega's, klasgenoten, leefgroep, vrienden of vriendinnen mee rond de tafel te gaan zitten.

Want naast borden, glazen en bestek kunnen tafels ook gesprekken dragen.

Hoe men ermee aan de slag gaat?

Het spreekt voor zich dat je een doorgeefboekje laat rondgaan.

We stellen voor dat de eerste persoon het boekje doorbladert en er een thema uit kiest, waarna zij/hij de bijhorende vragen stelt aan iemand in de groep naar keuze of hij/zij kan ervoor kiezen de vragen zelf te beantwoorden. Daarna geeft die het boekje door aan de volgende persoon.

Extra: Maak het nog gevarieerder door op voorhand af te spreken om je huidige gedacht uit de doeken te doen of hoe je er vroeger over dacht. Vergelijk die inzichten met elkaar.

Aandachtspunten:

 • Luister naar elkaar. Onderbreek elkaar niet.
 • Er is geen winnaar of verliezer en er zijn geen foute antwoorden.
 • Antwoord eerlijk. Dit is eindelijk het moment om uit je hart te spreken. Doe het dan ook.
 • Stel niet in vraag waarom jij wordt uitgekozen om een bepaalde vraag te beantwoorden.
 • Spreek bij discussies steeds in de ik-vorm. Zo toon je wat het met jou doet.
 • Heb respect voor elkaars mening. We zijn allemaal verschillend en dus prachtig, elk op ons eigen manier.
 • Wie deelneemt verklaart dat zij/hij open kaart zal spelen en zich zal openstellen. Het is een moment van 100% qualitytime. Neem het moment vast en groei in alle openheid naar elkaar toe.
 • Het is een moment van onthaasting en van openheid. Dit zijn zeldzame momenten. Geniet ervan!

Veel plezier en geniet van elkaar!

Ideaal voor vrienden onder elkaar, familie, gezin, gemeenschappen, scholen, ziekenhuizen, werkgroepen, ...

Cover Van de Velde De Smet
Cover Van de Velde De Smet

In 2023 was het de beurt aan de roman Van de Velde De Smet.

Van De Velde De Smet is een ode aan alle moeders ter wereld, ongeacht de manier waarop zij en haar kinderen het moederschap ervaren. Want wie of wat bepaalt wat een goede moeder is en hoe een goede moeder zich hoort te gedragen? En hoe weet je of je wel een goede moeder bent, of meer nog, hebt? Kobe Lecompte brengt met dit boek een totaal andere kijk op het moederschap, waarbij een zoon als een speelbal heen en weer geslingerd wordt tussen liefde en haat, respect en afgrijzen, begrip en onbegrip. 

Korte inhoud:

Van de velde De Smet woont in een caravan. Zijn bed is zijn hele wereld. Zijn mama komt nu en dan langs om de caravan uitbundig te versieren. Wanneer hij uiteindelijk schoolloopt ontwaakt hij en ziet wat hij nooit eerder mocht zien. Dit boek is een ode aan alle mama's die dat elk op hun eigen manier zijn. 

Cover De brief - kortverhalen
Cover De brief - kortverhalen

 Roman De brief - Kortverhalen kwam in september 2023 uit. 

Korte inhoud:

Het zou je maar overkomen ...

Je bent een brief die van huis naar huis trekt en maar niet aankomt bij je bestemmeling.

De brief vertelt het verhaal van een brief die van huiskamer naar huiskamer trekt en een variëteit aan huishoudens doorkruist. Een boeiende reis waar hij kennis maakt met mensen die zich in hun eigen comfortzone begeven, zonder pottenkijkers, uit de spotlights. Hij snoept van pasklare verhalen die niet voor de buitenwereld bestemd zijn. Veertien verhalen vol waanzin en humor.

Cover Vriendenboekje - Voor de allerbeste vrienden
Cover Vriendenboekje - Voor de allerbeste vrienden

Als toetje om 2023 mee af te sluiten, of een amuse gueule voor een vers 2024 gooit Kobe ook nog het Vriendenboekje - voor de allerbeste vrienden op de markt.

Omdat echte vrienden maar op 1 hand te tellen zijn, is in dit boekje maar plaats voor vijf vrienden.

Een vriendenboekje met vragen die er echt toedoen. 

Naar een idee van Kobe Lecompte in opdracht van goede vrienden.   

Foto: Saskia Vanderstichele
Foto: Saskia Vanderstichele

Kobe Lecompte (°Brussel, 1979) is gefascineerd door diepgang en door mensen, door relaties en door bijzondere gedachtegangen. Hij staat voor het mogelijk achten van ieders leven. Elk leven hoort mogelijk, haalbaar en vederzacht te zijn, mits de juiste inzichten. En daar helpt Kobe mensen bij. In de vorm van persoonlijke begeleidingen als ervaringsdeskundige, boeken en lezingen pelt hij de zwaarte af.

Zijn werk als schrijver en als ervaringsdeskundige is voor Kobe gelijkaardig.

Het gaat om perspectief bieden.
Binnen het schrijven schrijft hij het op, als ervaringsdeskundige zegt hij het luidop.


www.kobeland.be